SÜDGE Başvuru, SÜDGE Nerede ve Nasıl Verilir? Sürücü davranışlarını Geliştirme Eğitimi Başvurusu, Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi Nerede Verilir? Geliştirme Eğitimi Başvurusu nereye yapılır, Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi Nasıl Verilir? Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi Kimlere Verilir? Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimini Kimler Verebilir?
Alkol ve madde kullanımı nedeniyle iki defa trafik cezası alan vatandaşların ehliyetleri emniyet tarafından geri alınmaktadır. Ehliyetine el konulan vatandaşlarımızın ehliyetlerini geri alabilmesi için İllerde il sağlık müdürlükleri tarafından düzenlenen SÜDGE (Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimine katılmaları zorunludur.
SÜDGE Başvuruları İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürlüğü bünyesinde açılan ve faaliyette bulunan sürücü davranışları geliştirme eğitimi verecek birimlere yapılmaktadır.
SÜDGE Eğitim Programı Eğitim birimlerinde; eğitim ve izleme değerlendirme olmak üzere iki bölümde uygulanacak teorik ve uygulamalı sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi programı uygulanmaktadır.
SÜDGE Eğitimini veren Eğitimciler: Sağlık Bakanlığınca hazırlanan sürücü davranışlarını geliştirme eğitimci eğitimini almış ve sertifikalandırılmış, eğitim biriminde sürücülere verilecek eğitim programının uygulanmasında görev alacak kişilerdir.
SÜDGE Eğitimine katılan Trafik Eğitimcisi: İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubelerinde görevli en az lisans düzeyinde eğitim görmüş ve trafik eğitimi almış kişi SÜDGE’ye katılmaktadır.
SÜDGE Eğitimci Sertifikası: Sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi verecek eğitimci yetiştirme programının tamamlanması sonucunda verilecek belgeyi,
SÜDGE Kursiyer Sürücü: Kanuna göre ikinci kez alkollü araç kullandığı tespit edilen ve sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulan kişiler SÜDGE eğitimine katılmaktadır.
Eğitim birimleri Bakanlıkça uygun görülen il sağlık müdürlüğü bünyelerinde kurulur.
Eğitim biriminde görev alacak eğitimcilerin, müdürlüğe bağlı kuruluşlarda bulunmaması halinde, sertifikalı olmak şartıyla diğer resmi kurum ve kuruluşlardan görevlendirilebilir.
Eğitim biriminde görevlendirilecek eğitimciler İl içinde Valilik, İl dışında Bakanlık onayı ile görevlendirilir.
Bakanlıkça yetki verilen eğitim birimleri sorumluluk bölgesine göre Emniyet Genel Müdürlüğüne veya Jandarma Genel Komutanlığına yazı ile bildirilir.
Eğitimcilerin Nitelikleri ve Eğitimleri
Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimini; psikiyatri uzmanları, pratisyen hekimler, psikologlar ve trafik eğitimcileri verir.
Eğitimci psikiyatri uzmanları, pratisyen hekimler ve psikologlar, Bakanlıkça eğitime tabi tutulur ve kendilerine sertifika verilir.
Eğitim Birimlerinin Nitelikleri
Eğitim Birimi açılması ve Eğitim Programı düzenleme yetkisi verilebilmesi için;
a) Eğitim programını interaktif olarak uygulamak amacıyla; gerekli eğitim materyalleri ve cihazların kullanılabileceği şekilde düzenlenmiş en az 15 kişilik toplantı salonu bulunması,
b) Bu birimlerde gerekli eğitim materyallerinin ve cihazlarının olması,
gerekir.
Eğitim Programı
Sürücülerdeki riskli davranışları belirlemek ve bu davranışları değiştirmek amacıyla eğitim programı düzenlenir
Eğitime alınacak sürücü sayısı bir eğitim seansı için en az 4 kişi en fazla 12 kişidir.
Eğitim programının açılma tarihleri başvuru yapan sürücü sayısına göre Müdürlük tarafından belirlenir.
Eğitim Programı Süresi
Eğitim programı süresi en az 24 saattir. Program günde en fazla 6 saat haftada 1 gün olmak şartı ile en az 4 haftada tamamlanır. Eğitimcilerin önerileri doğrultusunda Müdürlük tarafından eğitim programı uzatılabilir.
İzleme-Değerlendirme Bölümü
Eğitimin tamamlanmasını müteakip eğitimciler tarafından başarılı görülen sürücülere, ilk üç ay içerisinde Eğitim Birimi tarafından izleme-değerlendirme görüşmesi yapmak için gün verilir. Bu eğitimde başarısız görülen sürücüler yeniden eğitime alınır.
İzleme- değerlendirme bölümünde başarılı görülen sürücülere Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitim Belgesi verilir İzleme-değerlendirme bölümü tamamlanmadan eğitim tamamlanmış sayılmaz.